🏆 Sukces naukowców z Politechniki Łódzkiej w ogólnopolskim konkursie Challenge Labs 2025 🏆
Z radością informujemy, że🧑🏻🔬 mgr inż. Karol Tutek, doktorant IV roku Szkoły Doktorskiej Politechniki Łódzkiej (dyscyplina: nauki chemiczne), oraz 👩🏼🔬 dr inż. Karolina Miedzińska, absolwentka Wydziału Chemicznego PŁ, zdobyli wraz z interdyscyplinarnym zespołem FitFromFunctiOn (3F) I miejsce w ogólnopolskim konkursie Challenge Labs 2025, organizowanym przez EIT Food – Europejski Instytut Innowacji i Technologii oraz partnera merytorycznego – Generator Pomysłów.
Zwycięski projekt zatytułowany: 🎯 Postbiotic Protein Balls
To innowacyjna koncepcja, funkcjonalnej, wytrawnej przekąski proteinowej, wspierającej regenerację mięśni i mikrobiom jelitowy, która została opracowana z myślą o osobach aktywnych fizycznie, w formie maratonu projektowania innowacji (w zaledwie 11 dni), od identyfikacji problemu i potrzeb konsumenta, przez recepturę i model finansowy, aż po stworzenie przekonującego prototypu słonych przekąsek wysokobiałkowych w różnych smakach,
👩🔬🧪 mgr inż. Karol Tutek oraz dr inż. Karolina Miedzińska zdobywali swoje doświadczenie badawcze i projektowe w ramach studiów oraz pracy naukowej w Instytucie Technologii Polimerów i Barwników na Wydziale Chemicznym PŁ. Ich wiedza z zakresu chemii polimerów, projektowania receptur oraz trendów żywieniowych okazała się kluczowa w stworzeniu tego rozwiązania.
💶 Zespół został uhonorowany nagrodą w wysokości 3 000 euro, przyznaną za najlepszy projekt odpowiadający na wyzwania współczesnej żywności funkcjonalnej i personalizowanej.
📌 Zdobycie głównej nagrody w konkursie organizowanym przez EIT Food oraz Generator Pomysłów to ogromne wyróżnienie świadczące o potencjale naukowym, innowacyjnym i wdrożeniowym zespołu.
Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów zarówno na polu naukowym, jak i w przyszłych przedsięwzięciach wdrożeniowych!